SELVA ROJA – Una reforma sostenible

Projecte Selva Roja, d'Estudi a l'Àtic. Sala d'estar amb aïllament a les façanes

En plena Eixample de Barcelona trobem un pis de 1910, que manté la seva essència original: sostres alts amb motllures, portes dobles de fusta massissa, finestres amb porticons,… però també una distribució que actualment no funciona pel dia a dia dels nostres clients, una jove parella en procés d’ampliar la seva família.

El pis forma part d’un xamfrà d’illa de l’eixample, exactament té el balcó de la façana principal orientat al Nord-Est. La família necessita 3 habitacions, espais comuns amplis i lliures de mobiliari, dos banys complerts i molta zona d’emmagatzematge. També és important per a la família que els materials siguin naturals i lliures de toxicitats, així com que ofereixi una fluïdesa en l’espai.

planols estat actual i projecte de Selva Roja per Estudi a l'Àtic

Una de les premisses amb la que enfoquem el projecte és donar valor a aquells materials o elements originals de l’edifici:

– Les bigues de fusta i els revoltons ceràmics manuals, es troben en perfecte estat. Aquest material ens ajudarà a controlar els nivells d’humitat per a aconseguir mantenir l’habitatge fresc o calent segons el mes de l’any.

– Recuperem algunes parets de maó. Ens donen textura a zones de pas i també ens ajuden a controlar els nivells d’humitat i per tant un major confort climàticament.  

– Mantenim fusteries exteriors existents, restaurem els seus farratges i preveiem substituir en un futur els vidres simples per vidres amb càmera més eficients.

– Reubiquem les portes interiors dins la nova distribució, donant personalitat i reduint l’impacte de residus innecessaris.

– La idea inicial era recuperar el paviment hidràulic de la finca, però només iniciar l’obra vam comprovar que es tractava d’un hidràulic marmolejat amb poc interès estètic. Per aquest motiu vam proposar un nou enfoc, creant catifes de paviment hidràulic nou i cobrint la resta amb paviment vinílic de lames creat a base de resines naturals.

Per a donar resposta als requeriments més actuals de la família també comptem amb elements nous que conviuen perfectament amb l’estil més fidel del pis:

Estudi a l'Àtic, projecte Selva roja habitació principal

SOLUCIONS ARQUITECTÒNIQUES

– Una porta corredissa oculta de grans dimensions que ens separa el menjador de l’entrada i s’amaga darrera un armari.

– Una porta corredissa per accedir a l’habitació infantil que fa doble funció i també és la pròpia porta de l’armari.

– Una porta corredissa d’acer i vidre que ens separa el bany suite i permet l’entrada de llum a l’habitació.

– Reducció del consum elèctric deixant entrar la llum a l’interior del pis ampliant l’obertura entre la sala i l’entrada, així com dotant d’una porta translúcida a l’habitació principal. Aquestes solucions ens permeten gaudir més de la llum natural.

– trasdossem les parets que ens separen dels veïns per a aportar més intimitat i les revestim amb maó manual al menjador i paper pintat a l’habitació principal. També utilitzem aquesta solució per a la façana principal i posterior aconseguint aïllar tèrmicament i acústicament el pis. 

El cablejat sempre és en sentit vertical per a evitar crear camps electrònics circulars.

Projecte Selva Roja d'Estudi a l'Àtic. Entrada i sala d'estar.
Projecte Selva Roja, d'Estudi a l'Àtic. Sala d'estar amb aïllament a les façanes
Projecte Selva Roja d'Estudi a l'Àtic. Cuina integrada.

MATERIALS

 – Escollim unes rajoles fabricades amb material reciclat i KM0 que aporten el toc manual amb la seva textura desigual als banys.

– Les aixetes treballen a baixa pressió, amb estalvi d’aigua i materials de llarga durabilitat preparats per conviure amb la calç de l’aigua de Barcelona.

– A la cuina apostem per un taulell porcelànic compost de 50% del material reciclat i 100% reciclable al final del seu ús. Lliure de tòxics i creat amb el mínim espessor per a reduir l’impacte material i econòmic.

– Pintura al silicat, totalment lliure de tòxics i compostable en el seu fi d’ús.  També ens ajuda a dotar d’higroscopicitat la superfície ajudant a regular la humitat ambient quan és necessari.

INSTAL·LACIONS

– Reducció del consum de calefacció mitjançant radiadors d’alumini i aïllant les canonades per a no perdre eficiència.

– Reducció del consum elèctric amb electrodomèstics eficients i lluminàries LED .

– La climatització pels mesos més calorosos la aportem amb ventiladors molt silenciosos i eficients a totes les habitacions i la sala.

– Per aquells dies de temperatura punta, recuperem el sistema de A/A per Split existent.

Juntes, hem aconseguit dotar d’una nova vida a aquest pis, actualitzant-lo a les necessitats actuals, respectant l’estètica original, sent respectuosos amb el medi ambient i sense incrementar el cost d’una reforma convencional.