MOVIMENT “SLOW”

Slow food, slow design, slow life,… què són aquests conceptes que cada dia ens omplen les revistes, els llibres i les xarxes socials?

El consumisme, la rapidesa, el materialisme, l’aparentar,… han arribat a la seva fi per un bon temps, és hora de centrar-se en un mateix, en la essència de l’important i en el benestar.

És moment de parar, mirar cap a dins i gaudir del moment. La filosofia “slow” ens anima a prendre’ns les coses amb calma, a gaudir del que ja tenim i a tornar a donar-li importància a cada acte, moment o vivència.

Quan erem petits, menjar era tot un esdeveniment familiar els caps de setmana, ens sèiem al voltant de la taula i compartiem sabors, històries i sensacions. Dedicàvem tot el dia complet a aquest esdeveniment, i no ens preocupàvem de què fariem després o el dia següent.

Poc a poc, tot va anar canviant, vam anar entrant a l’espiral de la materialitat, a l’espiral de fer coses per a sentir que vivim; fins a arribar a fer coses perque la gent vegi com vivim. En aquest moment oblidem els nostres menjars familiars i els substituïm per anar a passar el dia fora, al cinema o al parc d’atraccions, menjant un trist entrepà entre pauses. I ens convertim addictes al conegut menjar: Fast food, aquest que no ens requereix cap esforç.

Creixia i creixia el capitalisme Fast food, fins que a Roma es va apoderar d’un local de Plaza Espana i va desencadenar un fort moviment social de rebuig; tres anys després a París es va signar el manifest SLOW FOOD.

Es tracta d’un moviment que vol recuperar la cuina tradicional, no sols la cuina regional de cada lloc; sinó tambien tornar a cuinar amb afecte i dedicació; amb aliments de la zona i convertir el simple acte de menjar en un moment especial que requereix els cinc sentits del nostre cos:

  • El gust, sabors recuperats o nous aconseguits amb dedicació.
  • L’olor a aquell guisat, salsa o fruita.
  • L’oïda amb una base musical o elements sonors triats detingudament per a l’ocasió.
  • El tacte a la boca de cada mos, de cada explosió de temperatures i textures.
  • La vista, l’escenari on tota aquesta orquestra de sensacions seran experimentades.

En aquest últim sentit, és en el qual nosaltres dissenyadores, arquitectes, interioristes i decoradores aportem la nostra més valuosa visió de l’espai. Espais que et facin sentir a gust per a passar una bona porció de temps, però que no treguin protagonisme a la resta de sentits que hi participaran. Espais que et convidin a relaxar-te i a gaudir d’un altre esdeveniment principal, però que aconsegueixin atreure’t per a desitjar tornar.

Aquesta és la nostra comesa del moviment SLOW i treballarem per a crear espais que ens convidin a posar en pausa el nostre dia a dia i que ens impulsin a ser mes creatius i socials amb el nostre entorn.

Benvinguts al SlowDesign un espai en el que entres i, no saps per què, però t’hi vols quedar!